Waarom slaat het ene verhaal aan en het andere niet? Waarom besteden de media wekenlang aandacht aan een bepaald nieuwsfeit en geraken andere verhalen niet eens buiten de mailbox van de redactie bekend?
Dat heeft enerzijds te maken met de nieuwswaarde maar ook met de manier waarop een verhaal opgebouwd wordt. Over de nieuwswaarde kunnen we discussiëren maar een succesvolle structuur voor je verhaal bouwen, dat moet je gewoon altijd voorzien.
Het scenario van je verhaal
Of je nu een roman, een sprookje, een klantengetuigenis of je eigen bedrijfsverhaal schrijft; de beste verhalen zijn gebaseerd op een gelijkaardige structuur. En die is eenvoudig samen te vatten:
- Het begint met een zoektocht, een ambitie die het hoofdpersonage of het bedrijf wil invullen.
- Daarna volgt de uitdaging, soms gecombineerd met het gevaar dat belet dat de ambitie werkelijkheid wordt en de zoektocht succesvol wordt beëindigd.
- ‘Tijd voor actie,’ denkt het hoofdpersonage. Het verhaal komt nu echt op gang en kan zich op verschillende manieren ontvouwen: recht naar het doel of met heel veel omwegen en extra obstakels.
- Maar alles komt altijd goed. Op het einde van het verhaal maakt het hoofdpersonage zijn ambitie waar. Het doel wordt bereikt. De impact is voelbaar, meetbaar, zichtbaar. Vol vertrouwen kijkt hij naar de toekomst.
That’s it. Zo eenvoudig is storytelling. Nu je de structuur kent, kan je dus zelf de nieuwe JRR Tolkien of JK Rowling worden? Misschien. Maar de invulling van de gekende structuur bepaalt natuurlijk het succes ervan. Daarvoor doe je beroep op een ervaren storyteller, eentje van Pergamino bijvoorbeeld. Wat dat moet kosten, vertellen we je trouwens in dit bericht.
Scenario klaar? Tijd om de assets te bepalen!
Een scenario hoeft niet altijd een uitgeschreven verhaal te worden. Maar het scenario leg je best wel vast in tekst. Zo’n basisscenario verwerk je vervolgens in verschillende afgeleiden. Je maakt bijvoorbeeld:
- Een succesverhaal van je eigen organisatie, een klant of een medewerker, verwerkt in een brochure, op een website, verrijkt met visuele elementen en grafieken, in je eigen huisstijl.
- Een video van 2 tot 3 minuten waarin de belangrijkste actoren het verhaal vertellen. Uit deze video maak je ook korte ‘snippets’ van zo’n 15 tot 30 seconden. Deze lenen zich beter voor online gebruik.
- Een korte interactieve versie van het succesverhaal die beter geschikt is voor digitale campagnes.
- Verschillende citaten uit de tekst, gecombineerd met telkens 1 beeld per meme, ideaal voor social media, gebruik op events en in je e-mailhandtekening.
- Het verhaal op 1 slide, te gebruiken door sales & marketing in presentaties en bij offertes.
- Beelden en citaten uit het verhaal gebruik je ook in het ontwerp van je beursstand.
- …
Contacteer Pergamino om te bekijken hoe we van jouw verhaal een klassieker kunnen maken.