Elektrisch rijden, heb jij het al geprobeerd?

Met roffelende trommels kondigden Bond Beter Leefmilieu en provincie Vlaams-Brabant de lancering aan van TESTRIJDERS, een kersvers project om elektrisch autodelen te promoten. Hilde De Wachter, mama van 2 kindjes en trotse inwoonster van Scherpenheuvel-Zichem, bolt sinds begin juni door de stad in haar fonkelnieuwe, 100% elektrische Nissan LEAF. Als ambassadeur van elektrisch rijden deelt ze haar wagen gedurende één jaar met zo veel mogelijk buren, kennissen, collega’s, familie, en inwoners van Scherpenheuvel-Zichem. Wij stelden Hilde een aantal vragen.

Waarom heb je besloten ambassadeur van elektrisch rijden te worden?
 In eerste instantie vond ik het erg spannend, omdat ik merk dat ik zelf nog wat koudwatervrees heb om volledig over te schakelen op elektrisch. Via Testrijders dwing ik mezelf dus eigenlijk een beetje om er toch mee aan de slag te gaan, en zelf te ervaren hoe het is. Ik zie ook bij veel bedrijven dat ze vaak nog aarzelen. Dit speelde zeker mee, want via het magazine dat ik uitgeef, ecoTips, probeer ik ondernemingen tools aan te reiken om duurzaam te ondernemen. In ecoTips kunnen bedrijven onze ervaringen dus volgen. Wie weet brengen we ze wel op goede gedachten, glundert Hilde. Bovendien ga ik er van uit dat elektrisch rijden echt wel deel uitmaakt van de oplossing voor het mobiliteitsprobleem. Beter nu beginnen dan afwachten, dus. Hetzelfde geldt voor het autodelen, al gaat dit voor ons, Vlamingen, toch nog wel een stapje verder. Autodelen zit ons nu helemaal niet in de genen. Maar zo’n project is natuurlijk ideaal om dat allemaal uit te proberen.

Heb je hiervoor ooit al in een elektrische wagen gereden? 
Nee, nog nooit! Het is dus een hele ontdekking.

Hoe reageren je kinderen op de nieuwe wagen? 
 Het feit dat die auto technologisch meer kan, vinden ze erg spannend. Ook dat je hem moet opladen ‘in het stopcontact’, vinden ze gek. Ze hebben er zelfs op school al over verteld. Joran, onze jongste zoon van 9, heeft wel nog z’n twijfels over het autodelen. “Wat gaan die andere mensen met onze auto doen?” vraagt hij wel eens, lacht Hilde.

 Het is bijna zomervakantie. Gaan jullie op vakantie met jullie elektrische Nissan LEAF? 
We gaan wel op vakantie, maar niet met de elektrische wagen. We hebben namelijk een camping car, en die kan niet getrokken worden door de Nissan LEAF. In de toekomst zie ik het zeker wel gebeuren, vooral voor kortere vakanties, zoals een weekendje weg.

Zijn er volgens jou voldoende autodeelinitiatieven in Scherpenheuvel-Zichem?
Neen, er zijn er heel weinig. Zelfs op CarAmigo, het autodeelplatform waarop je mijn auto kan reserveren, vind je niet veel initiatieven in de omgeving. Eentje in Diest, maar weinig dichter bij huis. Scherpenheuvel-Zichem is ook niet zo heel erg stedelijk, dus we hebben ook nog geen Cambiostandplaatsen. Het is dus echt een nieuw concept, hier. Ik vraag me af of de buurt enthousiast zal reageren, of dat ze het toch nog iets te ver van hun bed vinden. Het zou kunnen dat we moeten vaststellen dat het echt te vroeg is. Maar toch heb ik er vertrouwen in dat er voldoende mensen zijn die het willen uitproberen”, glimlacht ze.

Als we allemaal massaal zouden autodelen, zou er een hoop ruimte vrij komen in de straat. Hoe zou jij die ruimte het liefst willen benutten? 
 Als ik kijk bij ons in de straat, zijn er veel mensen die hun auto op de oprit of in de garage zetten. Dat is dus privéruimte die vrij komt. Het is natuurlijk altijd mooi meegenomen als je zo een stuk extra tuin erbij krijgt! In het centrum zijn er wel wat parkeerplaatsen op de markt. Als daar ruimte vrij zou komen, hebben we er een gezellige open ruimte. Die markt wordt nu sowieso gebruikt voor evenementen, maar dat zou dan veel vaker kunnen. Misschien kunnen we er enkele petanquebanen aanleggen (lacht)? Ja, wat meer sport en ontspanning. Daar leent die ruimte zich wel toe.

Bron: Stadsinfo Scherpenheuvel-Zichem, Juni 2018

Elektrisch rijden, heb jij het al geprobeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven